Weet-je-weetjes

********************

Stookkostenbesparing?!

Jarig??? Het klinkt gek, dat weet ik, maar vraag een klus-cadeau-bon van de Gamma, Praxis of Karwei etc. Je weet meestal toch niet wat je wilt hebben.
Want isolatie achter je radiatoren helpt 
om 90% van de directe stralingswarmte te reflecteren. 
Radiatorfolie breng je eenvoudig aan de achterkant van de verwarming met magneten, of op de muur achter de verwarming m.b.v. radiatorfolieplakband. 
Kun je het niet zelf dan is er misschien wel familie of een kennis die het voor je kan doen.
Het is een relatief lage uitgave in verhouding tot wat je bespaart.

Daarnaast is het mogelijk om kleine radiator ventilatoren aan te brengen onder of op je radiatoren. Dit is een wat grotere investering, maar je bespaard ook hiermee nog eens extra op je stookkosten. 

Klusvideo's
Er zijn er een heleboel maar hier alvast een voorbeeld, dan krijgt u een indruk  hoe het gedaan zou kunnen worden. 
https://www.youtube.com/watch?v=NhE67H9U3zA
of
https://www.youtube.com/watch?v=ehTJUSngxKk

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =    

TIP

Naast phishing zijn er nog meer manieren waarop kwaadwillenden misbruik proberen te maken van de goedheid van mensen.
Op
https://www.vpngids.nl/veilig-internet/cybercrime/ worden allerlei vormen van cybercrime behandeld en geven we informatie over hoe hackers te werk gaan. Uiteraard geven we ook tips over hoe men zich kan beschermen tegen deze vormen van cybercriminaliteit en phishing.

Pas op met wie er onaangekondigd aan u deur komt. Laat ze niet binnen.
Geef geen persoonlijke gegevens door of uw pasje af.
 

En bovendien ook niets even aanpakken van de pakketbezorger, want een bezorger die te dicht bij komt kan u ook nog, ongewild en onbewust natuurlijk, besmetten met corona. Het pakje moet hij op de grond of op de vensterbank zetten en dan moet hij 2 meter achteruit. Als u fooi wil geven, van hetzelfde laken een pak, oftewel de fooi op de vensterbank en als de deur dicht is dan mag hij het pakken. 

Kent u de verkeersregels nog? 

-


Verkeersregels veranderen, wegen worden drukker en er verschijnen nieuwe vervoersmiddelen in het straatbeeld. Het is voor iedere weggebruiker belangrijk om up-to-date te blijven.
Klik   hier   als u uw kennis vrijblijvend wil testen,  begin eenvoudig als voetganger of scootmobieler en eindig in de auto.

U kunt een korte of uitgebreide test doen.   Als u wilt dat uw scores worden bewaard dan kunt u zich aanmelden bij VVN. 
                                                                             Bron: VVN+plusonline




Mail van een Bank


Denk er aan ...... nooit een link gebruiken die in een aan u gerichte mail staat. (met of zonder uw naam)
Gebruik altijd uw eigen, beveiligde toegang als u een boodschap van een bank wil lezen. Of het nu de ABN-AMRO is, of de ING of Triodos etc., geen van allen zullen u via een link vragen te reageren. 

Babbeltrucs

Iedereen heeft het wel eens meegemaakt: onbekenden aan de voordeur. Vaak met goede bedoelingen, maar het is altijd verstandig om voorzichtig te zijn. Bekijk daarom de tips in het filmpje.
Ben je er zelf al mee bekend, maar heb je senioren in jouw omgeving die niet de beschikking hebben over moderne media ? ?
Laat hen vooral deze tips zien of praat erover.

zie de video

lees de politie tips

Als je het even niet weet

* * *

Het regelen van hulp, zorg of ondersteuning kan soms lastig zijn. Weet u niet goed waar u moet zijn of wat er mogelijk is?

De website Regelhulp helpt u op weg. Of het nu gaat om zorg voor uzelf, voor uw gezin of voor iemand anders. Regelhulp helpt u bij het vinden van oplossingen. Of legt uit wie u daarbij kan helpen. De site "Regelhulp" is van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) dus kunt u er van uit gaan dat de informatie betrouwbaar is.

Op Regelhulp vindt u bijvoorbeeld:

  • advies over het regelen van zorg, hulp of ondersteuning;
  • organisaties die u kunnen helpen bij het regelen van zorg, hulp of ondersteuning;
  • advies en tips om langer thuis te kunnen blijven wonen;
  • hoe om te gaan met de gevolgen van een chronische ziekte of handicap;
  • informatie voor mensen die zorgen voor een ander (mantelzorgers).

Ga naar: https://www.regelhulp.nl

En komt u er niet uit?
Loop even op woensdag lang bij het service spreekuur ( SooS Blauwhuis ), dan kijken en denken we met u mee.

Doorlopende kosten na overlijden

Na een overlijden komt er veel op u af. De eerste week of weken komt u half bewust door. Maar er zijn zaken waar u echt op moet letten. Maak desnoods NU een lijstje terwijl er nog niets aan de hand is. Je kunt nu nog helder denken.

Allereerst is het van belang te bedenken of u de nalatenschap "zuiver" of "benificiar" accepteerd.
* Bij de eerste optie bent u ook aansprakelijk voor (on)bekende schulden, die misschien wel hoger zijn dan de opbrengsten van het bezit.
* Bij de tweede optie hoeft de erfgenaam de tekorten niet uit eigen middelen aan te vullen.
Let op: als u iets ontrekt uit de erfenis, al is het maar iets kleins als een bijzettafeltje of het koffiezetapparaat, dan kan er van uit worden gegaan dat u alsnog de erfenis "zuiver" aanvaard.
Wees daar dus voorzichtig mee.

Vervolgens moet u financiele zaken regelen.
stop alle automatische betalingen en incasso's VOOR u de bank inlicht van het overlijden. Want direct na deze melding worden de rekeningen geblokkeerd en dan zijn passen (ook van en/of rekeningen als het geen partner betreft), internetbankieren etc. niet meer bruikbaar. Wel moet de bank direct ingelicht worden als er een hypotheek of een persoonlijk krediet is.

Wees u er van bewust dat de huurtoeslag onmiddelijk stopt. Als er een achterblijvende partner is kan deze wel direct op zijn of haar naaam aanvragen. De huur blijft volledig te betalen, zonder aftrek van huurtoeslag, zolang een alleenstande ouder overlijdt en de kinderen het huis niet opzeggen en leeg opleveren.

Als er een vervoermiddel (auto, brommer etc) op naam van de overledene staat moet deze binnen 5 weken overgeschreven worden op een andere naam/eigenaar. het vervoermiddel is onderdeel van de erfenis.

Gemeentelijke belasting
als er een partner achterblijft in de (huur)woning dan kan men een verlaging aanvragen, u bent b.v. maar 1 vervuilingseenheid ipv een meerpersoonseenheid.

kijk voor uitgebreidere informatie bij:

==> uitvaart  infotheek

==> belastingdienst 

==> mijn pensioen overzicht 

==> slapende tegoeden 

naar boven
of
naar volgende pagina